bgsr

Centar za kulturu Dimitrovgrad

Галерија „Методи-Мета Петров“

 

 

Првог августа 1995. године у оквиру Центра за културу Димитровград, почела је са радом Градска галерија, која је 2010. године добила име „Методи-Мета Петров“ по легендарном димитровградском уметнику и карикатуристи.

Можда је те 1995. године за некога било изненађење што тако мали град отвара тако „велику“ галерију, међутим, за културну јавност, нарочито сликарску, било је то нешто сасвим природно.galerija

Када се има у виду да је Димитровград (Цариброд) бар пет деценија уназад прави расадник врхунских академских сликара, вајара и уметника уопште, отварање Галерије је у суштини само отварање културне институције, која ће чувати, неговати, презентовати и развијати већ створено уметничко благо.

Формирани уметнички савет Галерије у саставу: Зорица Милев (тадашња директорка Центра за културу), Никола Денков (познати ликовни педагог), Димитар Илијев (академски вајар-скулптор и педагог), Васил Каменов, Момчило Андрејевић и Методи-Мета Петров, не само да је успешно стартовао са радом, већ је и утемељио једну дугорочну статегију рада Галерије, за чијег је управника изабран Димитар Илијев.

У периоду 1995. – 2012. у Галерији „Методи-Мета Петров“ је организовано више од 200 изложби, углавном самосталних, али и већи број колективних. Тешко је набројати сликаре чија су дела излагана у протеклом периоду, али у сваком случају ради се о бројки од више стотина. Овим подацима треба додати и петнаест редовних колективних изложби сликара аматера из Димитровграда. Последњих неколико година, у склопу редовне делатности, Галерија „Методи-Мета Петров“ организује и керамичку радионицу, која окупља ученике из основне и средње школе.

galerijaНеизбежно је не споменути бардове сликарства, учеснике медјународне ликовне колоније попут: Бате Михаиловића, Градимира Петровића, Сташевића, Иванова, Јахнаџиева, Балева, Долорес Дилове... Раме уз раме са набројанима су и „наши“ димитровградски великани попут: Слободана Сотирова, Методија-Мете Петрова, Перице Донкова и многих других.

Ако треба бирати измедју двестотинак изложби, можда је изложба „Плава линија трајања“ из фундуса Музеја савремене уметности из Београда, једна од најзначајнијих које је димитровградска галерија организовала. Димитровградски љубитељи уметности су имали прилике да виде радове Миће Поповића, Љубице „Цуце“ Сокић, З. Петровића, али и да се поносе што је у једном таквом одабраном друштву било места и за једног „нашег“ сликара – Перицу Донкова.

Уметнички савет Галерије и пре њеног званичног почетка рада почео је да организује Медјународну ликовну колонију „Погановски манастир“, а као последица скоро дводеценијског рада, фундус галерије „Методи-Мета Петров“ броји преко 400 врхунских уметничких дела сликара, не само из Србије и са простора Балкана, већ и из Европе и целог света.